Vuelta a Espana 2019: Mikel Iturria undslipper udbruddet for at tage Stage 11 solo-sejr; GC-ryttere vælter ind 18 minutter senere

Indholdsfortegnelse:

Da etapevinderen krydsede stregen, havde GC-gruppen stadig godt 12 km tilbage

Mikel Iturria (Euskadi-Murias) opnåede den største sejr i sin karriere efter at have solo til sejren fra dagens udbrydergruppe på 11. etape af Vuelta a Espana 2019.

Da resterne af udbruddet rullede over stregen, gjorde de det med et mellemrum på omkring 15 minutter til feltet, som nød en afslappende dag forud for de kommende bjergrige etaper.

Afstanden til GC-rytterne og deres hold gik længere ud, og gruppen krydsede stregen 18:36 efter etapevinderen. Den røde trøje og hans rivaler tog de sidste par kilometer meget let, da de troede, at de kunne spare lidt tid ved at gøre deres restitutionsspin på vejen frem for rullerne.

Med de kommende bjerge, hvem kan virkelig bebrejde dem.

Altid en dag til pausen

Efter gårsdagens potentielt generelle klassifikation, der definerede ITT, ville dagen i dag altid være en overgangsperiode for ryttere med håb om samlet sejr, hvor forløbet for etape 11 altid så gunstigt ud for udbryderryttere.

Den 180 km lange etape, fra Saint Palais til Urdax-Dantxarinea, tog rytterne ud af Frankrig, omend det franske Baskerland, og ind i Euskadi, det autonome baskiske samfund i det nordlige Spanien.

Over den distance tacklede de tre kategoriserede stigninger, med 2. Cat Col d’Ispeguy klemt inde mellem de to 3. Cat-stigninger på Col d’Osquich og Col de Oxtondo. Ingen gæt på, hvem af dem der sidder inden for de baskiske grænser.

Følg manuskriptet pænt, blev angreb efter angreb lanceret fra starten, hvor det indledende udbrud blev fulgt af ikke én men to jagtgrupper foran hovedfeltet.

Med omkring 40 km gået havde løbet dog sat sig i en rytme, da 14 ryttere dannede dagens klare udbrydergruppe og etablerede en føring, der svævede mellem seks og syv minutter over resten af rytterne.

I deres midte var der ingen, der var i stand til at udfordre GC-udfordrerne, med den bedst placerede rytter Ben O'Connor (Dimension Data) startede dagen på en 36. plads, 37:08 ned på løbslederen Primoz Roglic (Jumbo- Visma).

Derfra ændrede sig lidt, da scenen rullede gennem det sydvestlige Frankrig. Afstanden fortsatte med at svinge langs en lignende margin som før, og da de 14 ryttere ramte Col d'Osquich, var den 7:07.

Den 4,9 km lange stigning, som i gennemsnit er på 6,1 %, gav ingen overraskelser, og den nuværende KOM-trøjeholder Angel Madrazo (Burgos-BH) tog de maksimale tre point foran O'Connor og Astanas Gorka Izagirre.

På det tidspunkt, hvor pelotonen havde tacklet stigningen, var afstanden til pausen steget dramatisk til over ni minutter, hvor Jumbo-Visma komfortabelt kontrollerede flokken for den røde trøjebærer.

Da de 14 udbryderryttere nåede den næste kategoriserede stigning, den 7,2 km lange Col d'Ispeguy, som har et gennemsnit på 7,1 %, var denne fordel øget yderligere til 10 minutter.

Efter et par mislykkede angreb på bjerget fra Izagirre lykkedes det ham at tage sin baskiske rytter Alex Aranburu (Caja Rural-Seguros RGA) væk fra resten af gruppen.

Derfra begyndte det hele at blive lidt hektisk i forkanten af løbet, hvor ryttere angreb og derefter blev droppet igen på en gentagen måde, der lugtede af manglende organisation.

Med 16 km tilbage, fandt Mikel Iturria (Euskadi-Murias) sig selv i at køre alene i spidsen med et hul på lidt mere end 45 sekunder til gruppen på 11 chasere, som i sig selv langsomt splintrede og til sidst kun blev til fem.

Omkring 7 km fra mål tog Iturria de maksimale sprintpoint i kraft af sin position, og de resterende point vandt også ubestridt.

Da han nåede 3 km-mærket, var de fem chasere stadig ude af stand til at arbejde effektivt sammen, med mellemrummet på ni sekunder.