Chris Froome vinder Tour de France 2017, da Dylan Groenewegen vinder sprint på 21. etape

Indholdsfortegnelse:

Sidste etape af 2017-touren ender med sprintsejr til Groenewegen

LottoNL-Jumbos Dylan Groenewegen pressede sig foran Lotto-Soudals Andre Greipel i en skrap spurt for at vinde sidste etape af 2017 Tour de France på Champs-Elysees i Paris. Dimension Datas Edvald Boassen Hagen blev nummer tre.

Alle de vigtigste trøjebærere kom sikkert over målstregen for at sikre, at der ikke var nogen ændringer i den samlede GC, hvilket cementerede Chris Froomes fjerde sejr i Tour de France.

Sidste etape af Touren er stort set ceremoniel, og feltet ankom til Paris alle sammen, men da de først startede på omgangene omkring det centrale Paris, kom angrebene tykt og hurtigt for at gøre det til et sandt løb.

En gruppe på ni, inklusive Daryl Impey (Orica-Scott) og Sylvain Chavanel (Direct Energie), brød til sidst væk og formåede at bevare en føring på mellem 20 sekunder i flere omgange.

Med nogle af de største navne i spurten ud af løbet – inklusive Marcel Kittel, Mark Cavendish, Arnaud Demare og Peter Sagan – havde flere hold lyst til deres chancer for etapesejren, så pausen fik aldrig lov til at komme langt nok foran til at forhindre massespurten.

I de sidste par kilometer var tempoet så højt, at holdene havde svært ved at etablere deres sprinttog, men til sidst formåede Groenewegen at komme i den perfekte position og viste sig at være den stærkeste mand på dagen.

Med hensyn til resten af løbet, var det den sædvanlige langsomme procession til Paris, med al den traditionelle rygklaskning, champagne-nippende og gurk for kameraerne. Det sejrrige Team Sky var strålende i nye trøjer med en gul stribe ned ad ryggen, der erstattede den sædvanlige blå, og Froome vinkede høfligt til de franske tilskuere, som reagerede positivt ved ikke at bube så meget som norm alt.

Efter 3, 540 km løb kom Froome hjem 54 sekunder foran Rigoberto Uran (Cannondale-Drapac) på andenpladsen og 2 minutter og 20 sekunder foran Frankrigs Romain Bardet (AG2R La Mondial), som klyngede sig til tredjepladsen med et sekund fra Team Skys Mikel Landa.

Team Sunwebs Michael Matthews tog den grønne trøje – en værdig vinder på trods af opgivelsen af Marcel Kittel (Quick-Step Floors), som vandt fem sprintetaper og så ud til at være et dødt cert for pointsejren, før han styrtede ud på scene 17.

Den hvide trøje for bedste unge rytter gik til Storbritanniens Simon Yates (Orica-Scott), som holdt den fra etape 5. Det giver to hvide trøjer til Yates-familien, efter hans tvillingebror, Adam, vandt den kl. sidste års Tour de France.

Kletternes prikkede trøje blev vundet af Frankrigs Warren Barguil (Team Sunweb), som også kontroversielt vandt combativity-prisen, til stor frustration for Lotto-Soudals Thomas De Gendt, der klagede over, at han havde angrebet i udbrud langt mere end nogen anden rytter.

Holdklassificeringen gik naturligvis til Team Sky, som styrede løbet fra start til slut og kun afgav den gule trøje i to dage, da Astanas Fabio Aru holdt den på etape 12 og 13. En skuffelse for Sky var, at Geraint Thomas, som bar gult i fire etaper i starten af løbet, var ikke med holdet for at fejre sin ultimative sejr. Han styrtede ud under en hurtig nedstigning på etape 9 og brækkede sit kraveben.

De store tabere i dette års Tour inkluderer BMC, som ikke formåede at vinde en etape, og hvis holdleder, Richie Porte, styrtede kraftigt ned på etape 9. Movistar havde en lige så katastrofal Tour, hvor Alejandro Valverde styrtede ud på selve etape første etape, og holdleder Nairo Quintana levede ikke op til forventningerne, tydeligvis udmattet efter Giro d'Italia.

Det er nu kun tilbage at se, om Froome kan vise sig mere modstandsdygtig end Quintana ved at prøve sin egen double med en sejr i Vuelta Espana.

Tour de France 2017: Etape 21, Montgeron – Paris Champs-Élysées (103 km), resultat